Sorg tar tid och måste få ta tid

Sorg tar tid och måste få ta tid

Sorg är en process, tar tid och måste få ta tid

Oavsett vilket ditt trauma än är, är det just det som du känner obehag i som är din sorg. En förlust och saknad, en ofrivillig förändring och händelse i ditt liv som väcker känslor, minnen och tankar. Du behöver bearbeta din sorg.

Din fas i chock 
När man råkar ut för en ofrivillig förändring är det en händelse du inte kan ha kontroll på. Det är då du hamnar i chockfasen. Om händelsen har en central betydelse för just dig och ditt liv, kommer nu dina känslor vara så starka att hela kroppen reagerar. Kroppen kan reagera med skakningar, darrningar, kyla, värme eller fysisk smärta i olika kroppsdelar.

Den medvetna delen känner smärta och gör allt vad den kan för att försvara sig. Man skjuter all information ifrån sig, man vill inte tro, man vill ha bevis, känslan är att det inte händer dig. En känsla av total handlings-förlamning eller hyperaktivitet. Allt detta för att skydda sig från att acceptera det som upplevs.

Det är nu viktigt att man har någon som ser och kan hjälpa till med de mest praktiska delarna av vardagen tills all information har nått fram. 

Din fas i reaktion 
Den här fasen påbörjas när informationen har fått en verbal och mental betydelse. Men därifrån till att man accepterat det är vägen lång.

Det är nu du upprepar all information du hört. Det här kan bli tröttsamt och slitsamt för alla andra. Du behöver och har ett behov att få prata och upprepa händelsen om och om igen. Mardrömmar och sömnrubbningar påverkar din vardag. Precis som din aptit, humör och tankar blir begränsade. Kanske får symtomen dig att söka till sjukvården. Sömnpiller och andra lugnande medel är det vanligaste som skrivs ut. I vissa fall är det helt rätt, men det finns nu många som tyvärr kör fast i dessa mediciner. Och resten av sorgen handlar om biverkningar till medikament och inte sorgen. Sorg tar tid och måste få ta tid.

Du som många andra kanske tror att det inte finns hjälp eller att det finns andra som kan förstå dig. Du är inte ensam. Det är just den egna rädslan att så kan vara, som gör att man skjuter folk ifrån sig. Den handlingsförlamning som rådde under chockfasen kan också bli den som orsakar enorma skuldkänslor i det fortsatta sorgearbetet. Har du en tanke eller uppfattning "om jag bara hade..." Alla dessa tänk om, vad, hur, varför… fyller hela din tankeverksamhet vissa dagar och ibland alltid. Skuldkänslor är tunga. Med andra ord du - känner dig skyldig.

I den här fasen pratar man om flykt. Du kan fly krisen som drabbat dig på många sätt, dels genom mediciner, alkohol, tystnad, våld eller dels att alltid konstant upptagen av annat. Du gör vad du sett dina närmaste gjort för att lösa kriser. Med anhöriga, goda vänner och med den egna viljan kliver man nu vidare i livet.

Tiden det tar är helt individuell. En del fastnar här och kommer inte vidare. Det är nu som bitterhet, hämnd, hat och ilska fyller en människas inre.

Din fas i bearbetning
Det är nu som händelsen och tankarna inte upptar hela din vardag. Fortfarande kan du ha dagar som känns som det gjorde i början av krisen. Men dessa dagar är oftast i samband med födelsedagar, jul eller andra sammanhang där ett starkt känslomässigt engagemang varit gemensamt.

Saknaden växer då inom en och det känns precis som i början av sorgen. Men skillnaden är stor. Nu har du säkert funnit en anhörighetsgrupp eller en stödförening. Desto lägre du kommit i ditt sorgearbete desto mer kan du också se och hjälpa andra. Ditt egna behov av att prata om din sorg är inte lika stort längre. Du lyssnar nu gärna till andra och du kan nu söka information själv. Du tar även till dig nya rön och idéer. Allt för att förstå dig själv ännu bättre och då också med tanken att det kan säkert hjälpa andra som hamnar där du var förut. 

HÄR kommer läkande skrivande in i ett tryggt och meningsfullt sätt att bearbeta din sorg.

Din fas i nyorientering
Det är nu som du accepterat ditt öde. Det är nu du ser en djupare kunskap i varför just det här har drabbat dig. Meningen med livet finner sitt svar. Du önskade aldrig det inträffade, men ifrågasätter det inte längre. Den är en del av ditt liv. En del av din berättelse. Det är nu du ser en framtid, en framtid av ljus, kärlek och hopp. Minnen av den man älskade är just det som fyller dig med glädje och inte sorg. Du känner dig hel.

Låt pennan som verktyg ge den mening du så väl behöver: 
https://ordningsrik@vipmembervault.com

Källa: delar ur de fyra faserna från Regina Birkehorn, författare/kris- stresskonsult.Om mig

Veronica Olsson

Jag som skriver heter Veronica, är certifierad vägledare i Write Your Self-metodik, tankesamordnare, coach via mejl och kyrkvaktmästare. Sambo med min elektriker som fick kontakt ; ) Vi bor på en gård på landet med hundarna Zonya och Zaga. Våra barn, mina bonusdöttrar, är utflugna. Under mitt yrkesliv har jag genom utbildning och arbete erfarenheter och kunskaper som undersköterska, barnskötare, florist, kassörska och lastbilschaufför. Jag brinner för att lära mer. Jag blir aldrig fullärd och anser att det ordet är konstigt att det finns. Eller hur? Jag söker nya kunskaper i böcker, poddar, nya kurser, söker på Google och skriver mig fram till beslut, läkning, mål och drömmar. 
Mitt liv har innehållit både glädje och sorg. Vid 14 års ålder förlorade jag min pappa, 1998 dog min mamma i cancer och efter det flera närstående. 2007 drabbades jag av utmattningssyndrom som faktiskt var en punkt i livet som fått betydelse eftersom jag därefter omvärderat livet. 2018 miste vi vår första hund. En så stark och svår sorg på ett annat plan än jag känt tidigare. Av alla djur, kaniner, hamstrar och hästar vi förlorat i  familjen blev detta förvånande starka känslor.
Livet har också bestått av andra former av sorg. Förluster som i relationer, arbeten och tidigare egna företag. Det är livet, en balansgång, ett balanskonto i motgångar och utmaningar. Mina behov och önskemål, mina tankar, känslor och värderingar omvärderas, bildar en tydligare och sann bild av Mig.
Jag har alltid ordnat mitt liv till att nå trygghet och meningsfullhet. Det vill jag visa att Du också kan med pennan som verktyg. Därför har jag som vision, med mitt företag Ordningsrik, att visa att människor kan känna trygghet om livet tar en ny vändning. Allt är möjligt med envishet, viljestyrka och mod. Det finns möjligheter och här är den en mental styrketräning. Jag finns här om du är redo att investera i dig. Det finns bara en av dig och det är DU. 
Kontakt